Start van hoofdcontent

Politiek

nl

Pieter Hilhorst: 'Ik ga nooit meer de politiek in'

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 4 november 2015, 00.40 uur

Oud-wethouder Pieter Hilhorst, die opstapte na een verpletterende nederlaag voor de PvdA bij de gemeenteraadsverkiezingen in 2014, presenteerde vanavond in De Balie zijn boek waarin hij terugkijkt op zijn politieke carrière.

Het boek "De Belofte" gaat over "macht, realisme en politiek", waarin hij beschrijft hoe het politieke spel, dat hij niet beheerst, er voor zorgt dat hij zijn idealen niet kan verwezenlijken. Het leidt tot zijn politieke val. De avond begon met een AT5-fragment van net na de verkiezingsuitslag, waar Hilhorst nog niet wilde zeggen of hij zou vertrekken. 'Als je een dreun krijgt, moet je de dreun verwerken', zei hij. Een dag later stapte Hilhorst op.

De PvdA'er volgde in november 2012 Lodewijk Asscher op als wethouder van financiën, jeugd en onderwijs. Hij kwam echter zwaar onder vuur te liggen doordat de gemeente onder zijn bewind 188 miljoen in plaats van 1,8 miljoen euro aan woonkostenbijdrage overmaakte.

In de zaal zaten veel (oud)PvdA politici, waaronder John Leerdam, Rob Oudkerk en Wouter Bos. Hilhorst vertelde onder andere dat hij vóór de fout van 188 miljoen euro "bekend stond als de politicus met de grootste geloofwaardigheid". Maar Hilhorst bereikte niet wat hij wilde omdat hij zichzelf volledig kwijtraakte omdat hij het politieke steekspel niet beheerste. Ook gaf hij toe dat hij nooit de portefeuille financiën had moeten nemen. Hilhorst: 'Ik ga nooit meer de politiek in.' 

AT5-verslaggever Martine Bakker deed vanavond verslag op Twitter: