Start van hoofdcontent

Stad

nl

Ome Wim (91) speelt nog steeds ijshockey

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 23 maart 2023, 08.16 uur · Door AT5

Een stukje oud-Amsterdams op het ijs. Dat is Ome Wim. De geboren Amsterdammer en ijshockeyer in hart en nieren Wim Hoogervorst bindt op 91-jarige leeftijd nog steeds iedere dinsdag zijn schaatsen onder om de mannen van Cool Mokum te coachen in de Jaap Edenhal.

Een echte partij spelen zit er helaas niet meer in, maar dat is wel eens anders geweest. Wim begon al op jonge leeftijd met ijshockey en speelde op hoog niveau voor onder andere Amstel Tijgers en IJsvogels. Voor het Nederlands team mocht hij zelfs twee interlands spelen. Vandaag de dag is Wim nog steeds van de partij. Iedere dinsdagavond komt hij met zijn sporttas om zijn schouder en stick in zijn hand naar de IJshal om de mannen van Cool Mokum te coachen. 

De herinneringen over Wim gaan ver terug. Vaders van de mannen die Wim nu coacht speelde ook samen met de hockey-coryfee. 'Ik weet nog wel van mijn vader toen ze vroeger uit gingen spelen. Dan had het bijvoorbeeld gevroren en dan was er een wak in het midden en dan moesten ze om de boom heen spelen', herinnert Cool Mokum-speler Arthur Pohlman.

Dat Wim een icoon is voor de sport is duidelijk, alleen heeft hij daar zelf niet zo'n boodschap aan. 'Hij zegt wel eens van: "Ach, een standbeeld of een lintje, donder op!" En je ziet op mijn shirt en dat mogen we nooit vergeten: de drie kruizen en die slaan natuurlijk ook op Ome Wim. Vastberadenheid, barmhartig en heldhaftig. Weet je Ome Wim onze coach een echte Amsterdammer!'