Start van hoofdcontent

Ajax

nl

Conflict over Wim Jonk drijft Ajax uiteen

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 13 november 2015, 00.25 uur

Met een aandeelhoudersvergadering op komst is het conflict over de koers van Ajax verhard. Nadat Johan Cruijff vanochtend in De Telegraaf oordeelde dat er door het aangekondigde ontslag van hoofd jeugdopleiding Wim Jonk een bom is gelegd onder zijn plannen, stuurde de directie van de club een netelige verklaring uit over de weigerachtige opstelling van Jonk in het afgelopen anderhalf jaar.

Het vertrek van Jonk werd dinsdag aangekondigd. Jonk is een aanhanger van de visie van Johan Cruijff en meent dat de plannen van de beroemde nummer 14 onvoldoende worden doorgevoerd bij de club. Hij verschilde hierover van mening met de andere leden van het technisch hart, directeur spelersbeleid Marc Overmars, trainer Frank de Boer en assistent-trainer Dennis Bergkamp. Jonk was het niet eens met het aankoopbeleid en snapte niet waarom het eerste elftal en de jeugdteams niet in hetzelfde systeem voetbalden.

Cruijff kiest de zijde van Jonk in het conflict. 'Het kan niet zo zijn dat de klokkenluider sneuvelt en de rest onder mijn paraplu doorgaat op de ingeslagen weg. Zeg dan gewoon, we zien jouw visie niet zitten', schreef Cruijff in de krant. Directeur Dolf Collee van Ajax reageerde en liet weten dat aan de uitgangspunten van het plan niet wordt getornd. 'De oorspronkelijke vijf uitgangspunten van het plan waar Ajax al sinds enkele jaren mee werkt, staan niet ter discussie.' Collee benadrukt dat er een arbeidsconflict is ontstaan met Jonk.

In zijn verklaring legt hij uit dat zijn hoofd jeugdopleiding ondanks herhaalde verzoeken weigert deel te nemen aan het overleg met het technisch hart. 'Er zijn de afgelopen anderhalf jaar veel en uiteenlopende pogingen ondernomen de situatie op te lossen. Om de verschillen van inzicht te bespreken én om Wim Jonk weer aan tafel te krijgen. Uiteindelijk hebben wij als directie geconcludeerd dat er een onoverbrugbaar verschil van inzicht is ontstaan tussen Jonk en de overige leden van het technisch hart en de voltallige directie anderzijds.'

Ook andere Ajax-coryfeeën, zoals Piet Keizer, hebben zich achter Cruyff en daarmee achter Jonk geschaard. Ook hadden medewerkers van sportcomplex de Toekomst, waar de Ajax-jeugd traint, het interview met Cruijff in De Telegraaf gekopieerd en door het pand verspreid. Daarnaast schaart een groot deel van de medewerkers van de jeugdopleiding zich achter Jonk in een vanavond verschenen open brief: 'Wij eisen dat de beslissing om Wim te ontslaan direct wordt teruggedraaid'. 

Jonk zelf ging vandaag gewoon aan het werk. Hij wil zich niet neerleggen bij een vertrek en alles wijst erop dat de partijen belanden bij de arbitragecommissie van de KNVB. Vrijdag staat de aandeelhoudersvergadering bij Ajax gepland. 

De staf van De Toekomst schaart zich in een open brief aan de RvC en directie van Ajax achter Wim Jonk. pic.twitter.com/HbxZgp6OKk

— Josien Wolthuizen (@wolthuizen) November 12, 2015

Zo ziet De Toekomst er op dit moment uit. #Cruijff #Jonk pic.twitter.com/trjAVlsGSh

— Pieter Zwart (@PieterZwartNL) November 12, 2015