Start van hoofdcontent

Stad

nl

Krakers boos om ontruiming: 'We zijn niet gewaarschuwd'

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 13 november 2015, 17.21 uur

De ME heeft vanmorgen zes kraakpanden in de stad ontruimd. Het ontruimingsrondje begon bij het pand van de UvA aan de Oude Turfmarkt in het Centrum, dat woensdagmiddag gekraakt werd.

De ME vertrok daarna naar Oost, waar deze twee panden aan de Tugelaweg werden ontruimd. Deze twee woningen waren, volgens de krakers die in het pand aanwezig waren, gekraakt als protest tegen de krapte op de woningmarkt. 

Volgens een oud-bewoner, die even naar de ontruiming kwam kijken, waren de panden nog nauwelijks verlaten alvorens de krakers er in trokken. De krakers zelf spreken dit tegen. 'De panden stonden al anderhalve maand leeg', stelt een van hen tegenover AT5. De krakers zijn nu boos, omdat de ontruiming niet is aangekondigd. 'Je moet altijd de kans hebben om naar de rechter te stappen, je mag niet zomaar om tien uur 's ochtends uit je huis worden gehaald met een hoop ME'.

Dat kraken an sich ook niet mag, leggen de krakers gemakshalve even naast zich neer. 'We weten heel goed wat de kraakwet inhoudt. Ja. Het is illegaal, maar er zijn woningen nodig. Er moet soms actie gevoerd worden en in het verleden zijn er wel vaker illegale dingen gebeurd. Burgerlijke ongehoorzaamheid heet dat.'

Volgens justitie betrof de ontruiming van vandaag een zogenaamde spoedontruiming. Deze hoeft niet van te voren aangekondigd te worden. Bij de ontruiming van in totaal zes kraakpanden in de stad heeft de politie vrijdagochtend zeven personen aangehouden.