Start van hoofdcontent

Cultuur

nl

Hobbykok kan 'restaurantje spelen' dankzij AirDnD

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 13 november 2015, 20.18 uur

Na Airbnb-varianten voor het verhuren van je fiets, parkeerplaats of boot is er nu ook een online deelplatform voor de culinaire Amsterdammer.

En dit heet dan weer AirDnD. De D's staan in dit geval voor Drink en Dine en het platform richt zich op hobbychefs die graag, in hun eigen huis, een maaltijd willen serveren aan een groepje gasten. Klinkt leuk, maar Koninklijke Horeca Nederland (KHN) vindt het géén goede ontwikkeling. De thuiskoks zouden zich niet aan de horecaregels houden.

Maar wat is het?
Maar eerst; wat is het nou precies? 'Het is een platform voor huiskamerrestaurants', verklaart AirDnD'er Rob Lagendijk. 'Hobbychefs kunnen een huiskamerrestaurant openen op ons platform en gasten kunnen hier vervolgens komen eten'.

De Amsterdamse Madeleine is één van de tientallen stadsgenoten die inmiddels aan het platform deelneemt. 'Ik vind koken heel leuk en we hebben de ruimte om gasten te ontvangen. Bovendien is het leuk om te doen voor mensen die je niet kent. Het is echt een beetje restaurantje spelen'.

Kritiek
Maar, al die hobbychefs hoeven zich niet aan de regels te houden waar professionele chefs zich wél aan moeten houden. En dus vind de KHN AirDnD maar niks. 'Wij hebben vergunningen nodig en gediplomeerd personeel', stelt Hans Vugts van de KHN. 'We willen eigen dat die particulieren zich aan de dezelfde regels moeten houden. Want stel dat iemand een voedselvergiftiging oploopt? Hoe ga je daar dan mee om?'

Maar wat Lagendijk betreft hoeft hier geen sprake van te zijn. 'Het gebeurt allemaal achter iemands voordeur. Dus is het een privé-aangelegenheid. Er is eigenlijk geen verschil tussen eten bij een vriend of vriendin of bij een hobbychef. Bovendien, mensen wónen daar. Woningen zijn over het algemeen schoner dan professionele restaurants'.