Start van hoofdcontent

Stad

nl

Demonstratie 'Nieuwkomers in Mokum' in teken aanslagen

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 15 november 2015, 10.55 uur · Foto: Pauw

De geplande 'demonstratie' Nieuwkomers in Mokum staat in het teken van de aanslagen in Parijs. De demonstratie wordt georganiseerd door Amsterdamse synagogen en moskeeën.

De tocht voert langs plekken die belangrijk zijn voor mensen die de afgelopen 75 jaar zijn aangekomen in Amsterdam. Centraal staan verhalen van migranten en vluchtelingen. De wandeling begint bij de moskee Al Kabir aan de Weesperzijde en voert onder meer langs de Van Woustraat 149 waar vroeger ijssalon van Alfred Kohn en Ernst Cahn zat. De ijssalon werd gerund door Joden die in de jaren 30 van Duitsland naar Amsterdam vluchtten. Het vormde een uitvalsbasis voor verschillende verzetsactiviteiten.

Ook komt de tocht langs de Tolstraat waar in de jaren 70 een Marokkaanse moskee zat. Verder voert de wandeling onder meer langs de Albert Cuypstraat, de Gerard Doustraat en Gerard Dou Synagoge, de Oranjekerk en eindigt bij Casa Migrante aan de Van Ostadestraat.

Burgemeester Van der Laan zal ook meelopen in de tocht die om 14.00 uur begint. Dit maakte hij gisteren in het programma Pauw bekent. Ook PvdA-Kamerlid Ahmed Marcouch kondig op Twitter aan dat hij aanwezig zal zijn bij de solidariteitsdemonstratie.