Start van hoofdcontent

Ajax

nl

Cruijff trekt handen af van Ajax: 'Aan spelletjes doe ik niet mee'

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 16 november 2015, 07.38 uur

Johan Cruijff heeft afstand genomen van Ajax. 'Al jarenlang stel ik vast dat de kern van mijn visie niet binnen Ajax wordt uitgevoerd', schrijft de clubicoon maandag in zijn column in De Telegraaf. 'Daar komt bij dat ik steeds sterker het gevoel heb gekregen dat dit bewust gebeurt. En aan spelletjes doe ik niet mee.'

'Ik stop ermee', aldus Cruijff, die spreekt over 'een hard gelag'. De oud-voetballer, die een rol als adviseur bekleedde maar feitelijk het beleid op afstand bepaalde, stelt verder zijn naam af te trekken van het Plan Cruijff. Hij hoopt dat 'een mogelijkheid wordt gevonden om Ajax weer Ajax te laten worden'. Dat zou volgens Cruijff misschien kunnen door alle aandelen van Ajax op te kopen. Cruijff, bij wie vorige maand longkanker werd geconstateerd, haalt in zijn column uit naar sommige bestuurders van de Amsterdamse voetbalclub.

Zo zou scheidend voorzitter Hans Wijers van de raad van commissarissen hebben 'gefaald'. Cruijff zegt verder 'teleurgesteld' te zijn in Leo van Wijk, de beoogde opvolger van Wijers. Cruijff zette het beleid van Ajax in 2011 naar zijn hand nadat hij eind 2010 scherpe kritiek uitte op het spel van het eerste elftal onder coach Martin Jol. In de zogenoemde fluwelen revolutie, die onder meer rvc-voorzitter Steven ten Have de kop kostte, legde Cruijff de macht bij de oud-spelers Frank de Boer (hoofdtrainer), Wim Jonk en Dennis Bergkamp. Later werd Marc Overmars daaraan toegevoegd als directeur voetbalzaken.

Begin 2015 ging het mis. Jonk schoof niet meer aan bij overleg met de rest van het 'technische hart'. Ook directeur marketing Edwin van der Sar, eveneens oud-speler, kreeg de partijen niet meer op één lijn. Dat leidde vorige week tot een aangekondigd vertrek van Jonk, die echter weigert op te stappen. In het Plan Cruijff ligt de focus op de opleidingen. Jonk stoorde zich aan de dure aankopen die de ontwikkeling van talent zijns inziens in de weg stonden.

Zijn vertrek legde volgens Cruijff een bom onder zijn veranderplan bij Ajax. Vorige week kondigde hij al aan nog slechts verder te gaan als adviseur omdat zijn protegé Jonk het ontslag aanvocht. 'Het kan niet zo zijn dat de klokkenluider sneuvelt en de rest onder mijn paraplu doorgaat op de ingeslagen weg. Zeg dan gewoon, we zien jouw visie niet zitten', schreef Cruijff toen in De Telegraaf.