Start van hoofdcontent

Stad

nl

In Noord bij het grofvuil gezet, kat 'Dumpie' maakt het goed

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 16 november 2015, 12.37 uur · Foto: Dierenasiel Oostzaan

'Hij eet en drinkt inmiddels weer en hij komt je al weer mauwend tegemoet als je naar binnen gaat', vertelt Iny Damstra van het Dierenasiel Oostzaan. Kat 'Dumpie', zoals het beestje inmiddels heet, werd vorig weekend gevonden aan de Akkerwindeweg in Noord. Dumpie zat in zijn mand met een vuilniszaak er omheen en was bij het grofvuil gezet.

In het begin was Dumpie nauwelijks benaderbaar vertelt Damstra. 'Maar na een dag konden we hem al over zijn koppie aaien en weer een dag later op zijn borstje kriebelen. Maar hij is wel nog steeds vreselijk op zijn hoede. Hij begint langzaam weer een beetje het vertrouwen in mensen terug te krijgen.'

Na onderzoek bij de dierenarts bleek dat Dumpie een schildklier probleem heeft en dat hij mede daarom heel erg dun is. Ook bleek hij helemaal onder de vlooien te zitten. 'Dat was echt verschrikkelijk, de huid onder zijn vacht was helemaal roze van al het bloed', zegt Damstra.

Lees meer: Kat in vuilniszak bij grofvuil gezet in Noord

Dumpie werd gelukkig op tijd door een voorbijganger ontdekt, die maakte de zak open en belde de dierenambulance. Volgens Damstra gebeurt het wel vaker dat katten gewoon gedumpt worden, maar het geval van Dumpie heeft de mensen bij het dierenasiel ook geschokt. 'Katten worden wel vaker voor de deur gedumpt of bij de klikobakken. Mensen besluiten dat ze van hun kat af willen en denken er helemaal niet bij na hoe dat gebeurt, of het interesseert ze gewoon niet', vertelt Damstra, ze vervolgt: 'Als je ze bij ons langsbrengt dat kost dat normaal wat. Maar als je geen geld hebt, dan hoef je echt niet te betalen.'

Normaal krijgen de katten in het asiel een naam die afgeleid is van de naam van de straat waarin ze gevonden zijn. Maar in de Akkerwindeweg worden wel vaker katten gevonden. ''Dus hebben we hem maar gewoon Dumpie genoemd. Als hij een nieuw baasje krijgt, dan krijgt hij vast ook een leuke nieuwe naam', aldus Damstra. Dat nieuwe baasje moet wel nog even wachten, want Dumpie moet voorlopig nog even aansterken.

abc5media_image_1

Dierenasiel Oostzaan