Start van hoofdcontent

Stad

nl

Kleine-Gartmanplantsoen tijdelijk omgebouwd tot fietsenstalling

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 19 november 2015, 09.12 uur

Het Kleine-Gartmanplantsoen is deze week omgetoverd tot een flinke fietsenstalling. Een groot deel van de 40 hagedissen, die het groene parkje sierden, maken tijdelijk plaats voor 650 fietsen. Volgens de gemeente een noodzakelijke ingreep tijdens de grootschalige verbouwing van het Leidseplein.

Al langer zijn er problemen met het parkeren van scooters en fietsen op dat laatste plein, waardoor de gemeente nu besloten heeft een ondergrondse fietsenstalling aan te leggen. Tijdens de werkzaamheden aan deze stalling en andere werkzaamheden rond de herinrichting van het Leidseplein, kunnen fietsen in het Kleine-Gartmanplantsoen geparkeerd worden.

Van de totaal 40 hagedissen zijn er 25 naar een opslag gegaan. De overige 15, die op de muurtjes rond het plantsoen gemonteerd zijn, blijven wel gewoon op hun plek. Als de ondergrondse fietsenstalling klaar is, komen de reptielen terug. Ze worden geplaatst bij de ingang van de stalling. 

Volgens kunstenaar Hans van Houweling, die de bronzen beelden maakte, kunnen we rekenen op een 'kakofonie van hagedissen'. Komend voorjaar starten de werkzaamheden op en rond het Leidseplein. De eerste twee tot drie jaar vooral bij de Leidsebrug, het plein met de terrassen en in de Marnixstraat. Daarna volgt de ondergrondse fietsenstalling.

Een overzicht van de werkzaamheden aan het plein, is hier te vinden.