Veel kinderen in de stad gevaarlijk dik

Dertigduizend kinderen in de stad kampen met overgewicht. Bij 2300 daarvan is sprake van zeer ernstig overgewicht, van morbide obesitas. De problemen spelen met name in Zuidoost, Noord en Nieuw-West.

In reactie op de cijfers intensiveert de gemeente het actieplan Aanpak Gezond Gewicht, om zo het aantal kinderen dat kampt met overgewicht terug te dringen. Dat meldt De Telegraaf. De kinderen kampen door hun overgewicht vaak met pijn in hun gewrichten, zijn minder mobiel en worden gepest. Daarnaast hebben ze een vergrote kans op diabetes.

Gemeente, zorgverzekeraar Zilveren Kruis, Ouder- en Kindteams en huis- en kinderartsen hebben een intensieve samenwerking afgesproken. Alle 2300 gevallen van morbide obesitas moeten voor eind 2016 in kaart gebracht zijn, zodat de gezinnen ondersteuning kunnen krijgen van de in het actieplan betrokken partijen.  

Zo zullen zo onder andere advies krijgen over gezonde voeding. Verantwoordelijk wethouder Eric van der Burg tegen de krant: 'Soms kom ik ouders tegen die denken dat paprikachips gezond zijn, omdat het een groente is. Of ze denken dat sportdrankjes gezond zijn, omdat sporten dat ook is'.