Start van hoofdcontent

Stad

nl

Camera's en stewards moeten shared space CS in goede banen leiden

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 19 november 2015, 18.06 uur

Het had wat voeten in de aarde, maar vanaf zaterdag is het zover: dan gaat de 'shared space' achter CS open.

Voetgangers, fietsers, brommers én scooters bevinden zich vanaf dit weekend samen op één plein. Het shared space-idee stuitte aanvankelijk op flink wat kritiek. Want zowel fietsers, voetgangers als scooterbestuurders hebben in Amsterdam bepaald geen smetteloze reputatie. Maar toch is de gedeelde ruimte vanaf dit weekend een feit. 

Lees ook: Fietsers en voetgangers delen straks ruimte De Ruijterkade

'Er wordt van de Amsterdammers verwacht dat je rekening met elkaar houdt. Bij de pontjes komen fietsers, voetgangers en scooters eigenlijk al een tijdje op deze manier bij elkaar. En dit is daar een uitbreiding op', stelt Charles Mann, Projectleider IJzijde Stationseiland. 'Anders zou je iedereen z'n eigen gebiedje in moeten sturen. Maar er zijn hier zo veel verschillende richtingen, dat gaat gewoon niet lukken.' 

Om de Amsterdammer te laten wennen aan de nieuwe situatie staan er dit weekend stewards achter het Centraal Station. Ook is er cameratoezicht. 

Fietstunnel
Maar er verandert dit weekend nog meer achter de CS. De nieuwe fietstunnel, die onder het station doorloopt, wordt namelijk in gebruik genomen. En dit gaat Amsterdammers die nu nog om het station heen moeten fietsen een hoop tijd schelen. Een bescheiden proef van AT5 leverde al een tijdswinst van ongeveer twee minuten op.