Start van hoofdcontent

Stad

nl

Bordeel zonder pooiers krijgt steeds meer vorm

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 19 november 2015, 19.06 uur

Het door de gemeente opgezette bordeel lijkt er echt te gaan komen, want er is een partij gevonden die de panden wil gaan kopen en welzijnsorganisatie HVO-Querido wil de vrouwen begeleiden.

Vijftig vrouwen krijgen de beschikking over vier panden op de Oudezijds Achterburgwal met vijftien ramen. Die vrouwen gaan een stichting opzetten en moeten het bordeel zelf gaan runnen. De gemeente helpt in de beginfase en trekt zich daarna terug. 

'De gemeente zal vanaf het moment dat het gestart is alleen vergunningverlener, toezichthouder en handhaver zijn', stelt burgemeester Eberhard van der Laan. 'Dat betekent dat we ook wat tijd nemen om te zorgen dat het aan de voorkant goed gaat. Bijvoorbeeld dat er een Raad van Toezicht komt, waar ook een voormalig politiecommissaris in zit.'

Vanaf 1 juli zou het bordeel de deuren moeten openen. 

Minder ramen dicht
Tegelijkertijd kwam vandaag het nieuws dat de gemeente minder ramen op de Wallen sluit dan eerst de bedoeling was. Dit op verzoek van de nieuwe coalitie, die wil afwijken van het door oud-wethouder Asscher gestarte 1012-project

Prostituees waren zelf ook fel tegen de sluiting van de raambordelen, 200 van hen liepen april dit jaar nog een protestmars naar de Stopera.