Ajax wint met 5-1 van Cambuur

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 22 november 2015, 00.09 uur

Ajax heeft zaterdagavond een eenvoudige thuiszege op SC Cambuur geboekt. De koploper van de eredivisie versloeg de bezoekers uit Friesland met 5-1.

Ajax leidde bij rust al met 4-1, na treffers van Davy Klaassen (2), Arek Milik en Joël Veltman. Sander van de Streek kopte Cambuur nog op gelijke hoogte (1-1). Amin Younes tekende namens Ajax voor het enige doelpunt in de tweede helft. Ajax blijft door de zege de eredivisie aanvoeren. Nummer voorlaatst Cambuur wacht na dertien duels nog steeds op de eerste zege.

Trainer De Boer gunde publiekslieveling John Heitinga een invalbeurt. Lasse Schöne beleefde als invaller zijn honderdste competitieduel voor Ajax en ook het Tsjechische talent Vaclav Cerny kreeg speeltijd. Ajax heeft na dertien competitiewedstrijden een doelsaldo van 36 doelpunten en zeven tegentreffers opgebouwd.

Overigens waren er weinig toeschouwers in de Arena, mede door een boycot van de eerste helft door supporters uit de F-Side en Vak 410. Een deel van die supporters kwam in de tweede helft alsnog in het zwart gekleed binnen. Zij werden vervolgens uitgefloten door andere supporters, die het niet eens waren met de boycot.

De Boer vrij tevreden over Ajax
Trainer Frank de Boer was vrij tevreden over het spel van Ajax in de gewonnen thuiswedstrijd tegen SC Cambuur. 'Zij speelden heel compact', analyseerde hij. 'We hadden nog iets opportunistischer kunnen aanvallen. Maar al met al hebben we het redelijk gedaan.'

Drie van de vier doelpunten in de eerste helft van Ajax werden ingeleid door een hoekschop van Nemanja Gudelj. 'Dat is mooi, want daar trainen we op', vertelde De Boer. 'In de tweede helft hadden we nog wel veel druk kunnen blijven zetten. Maar donderdag spelen we ook weer een zwaar duel bij Celtic. Het was goed zo.'