Start van hoofdcontent

Cultuur

nl

Gròòtgragtegat, of Poalkesdurp: Krijgt Amsterdam een carnavalsnaam?

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 23 november 2015, 23.38 uur

We mogen dan een flink eind boven de rivieren wonen, toch zijn er fanatieke carnavalsvierders die vinden dat ook Amsterdam een fatsoenlijk carnavalsfeest hoort te hebben.

En die fanatiekelingen komen, hoe kan het ook anders, uit het Zuiden. Een groep Brabanders is verantwoordelijk voor het initiatief om Amsterdam een carnavalsnaam te geven. Gròòtgragtegat, Amsteldonk of Poalkesdurp zijn een aantal van de opties waar uit gekozen kan worden. 

Maar, behalve een naam, moet er dan natuurlijk ook gefeest worden! Om dat te bewerkstelligen geven de Brabanders op 22 januari een feestje in de Melkweg. Tijdens Alaaf & Kicking kan er alvast naar hartenlust gehost, gezongen én gedronken worden. 

En met dat carnaval moet het dan vanzelf wel goed komen. 'We hebben al een raad van elf, bestaande uit allemaal Brabanders en we zoeken nu een prins. Dat hoeft overigens geen Brabander te zijn, een bekende Amsterdammer zou ook mooi zijn', stelt Bredanaar Freek Haverman tegenover BN De Stem. (...) 'Het begint nu als een Brabantse initiatief maar het is voor alle Amsterdammers bestemd.'

Stemmen op je favoriete carnavalsnaam kan overigens hier. De stembus sluit op 6 december.