Start van hoofdcontent

Stad

NL
V

Seculiere Universiteit van Amsterdam krijgt tóch 'neutrale bezinningsruimtes'

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 24 november 2015, 17.40 uur · Foto: Hansfoto (https://www.flickr.com/photos/hcfoto/)

De Universiteit van Amsterdam is er niet in geslaagd de rug recht te houden in de discussie met actiegroep De Nieuwe Universiteit (DNU). Er komen tóch 'neutrale bezinningsruimtes' op verschillende locaties. Maar wie denkt dat de studenten nu tevreden zijn, heeft het mis. Er worden alweer nieuwe protesten aangekondigd.

De UvA en DNU stonden maandenlang recht tegenover elkaar in de discussie over gebedsruimtes op de universiteit. Daarbij verwees de UvA steeds naar de scheiding tussen kerk en staat. Een seculiere openbare universiteit zou de uitoefening van religieuze rituelen niet moeten faciliteren, zo beargumenteerde het bestuur. Toch gaven de studenten zich daarmee niet gewonnen. Integendeel. Zij bezetten een lokaal in het P.C. Hoofthuis: hun illegale stilteplek.

Lees ook: De Nieuwe Universiteit blokkeert Maagdenhuis

Na die 'aanhoudende protesten' heeft de UvA besloten om 'neutrale bezinningsruimtes' te gaan inrichten. Daar kan ook worden gebeden door studenten. Het worden 'permanente ruimtes zonder meubilair', kondigde rector magnificus Dymph van den Boom gistermiddag aan bij de wekelijkse bijeenkomst voor studenten en medewerkers. De bezinningsruimtes komen op de Roeterseilandcampus, de Binnenstadscampus en het Science Park.

De UvA laat in een reactie weten dat de stilteruimtes er zijn gekomen 'op verzoek van Centrale Studentenraad, ASVA en Facultaire Studentenraden'. Verder gaat het volgens een woordvoerder niet om niet om gebedsruimtes, maar om stilteruimtes. 'Een wezenlijk verschil'. 

Nekslag
De Nieuwe Universiteit reageert desondanks verheugd op Facebook: 'activisme werkt!'. Verder kondigen de actievoerders nieuwe protesten aan in de strijd om 'geëmancipeerd en gedekoloniseerd' onderwijs. 'We wonnen deze strijd, maak jullie klaar voor het volgende gevecht'. Bekijk hieronder het hele bericht.

ACTIVISM WORKS. The UvA will allow contemplation rooms for its students after several protests. Earlier this year they...

Posted by De Nieuwe Universiteit - voor een democratische universiteit on maandag 23 november 2015