Start van hoofdcontent

Stad

nl

Slachtoffer gedwongen prostitutie kwam naar Amsterdam om schoon te maken

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 24 november 2015, 16.14 uur

Justitie heeft fikse celstraffen geëist tegen twee mannen die ervan worden verdacht vrouwen in Nederland en Hongarije tot prostitutie te hebben gedwongen. Het Openbaar Ministerie vroeg de Amsterdamse rechtbank vandaag om 4,5 en 5 jaar gevangenis voor vader en zoon.

Het onderzoek tegen de 49-jarige man en zijn 28-jarige zoon werd begin 2012 aan het rollen gebracht met de aangifte van een vrouw die zich gedwongen prostitueerde in het Wallengebied. Ze zou onder valse voorwendselen naar Nederland zijn gelokt. Het slachtoffer verkeerde in Hongarije onder slechte financiële omstandigheden en zou hier schoonmaakwerkzaamheden kunnen verrichten. Pas bij aankomst in Amsterdam werd haar duidelijk dat het om prostitutiewerk ging. De dag erop nam ze vanaf haar werkplek op de Wallen contact op met de politie, meldt het Openbaar Ministerie.

Twintig euro per dag
Ze bleek niet het enige slachtoffer van de mannen. Een jaar later deed namelijk ook een tweede vrouw aangifte van mensenhandel tegen hen. Zelfs toen ze zwanger werd van de 28-jarige verdachte, zou ze door de mannen zijn gedwongen tot het voorzetten van de werkzaamheden. Ze kreeg slechts twintig euro per dag betaald voor eten, drinken, openbaar vervoer en beltegoed.

Waardigheid ontnomen
Volgens justitie hebben de mannen 'zich jarenlang schuldig gemaakt aan de uitbuiting van een aantal vrouwen, die de belangrijkste jaren van hun leven hebben gegeven om voor hen in de prostitutie te werken en hun verdiensten aan hen af te staan. Ze hebben deze vrouwen hun menselijke waardigheid ontnomen'. De aanklager noemt een flinke gevangenisstraf dan ook 'de enige passende reactie'.

De 28-jarige verdachte zou kinderen hebben verwekt bij verschillende slachtoffers. Beide mannen werden aangehouden in Hongarije en uiteindelijk uitgeleverd aan Nederland.