Start van hoofdcontent

Stad

nl

Zestig panden gesloten in Amsterdam om duistere zaken: bekijk hier waar

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 15 april 2016, 19.21 uur · Foto: Bradley Gordon / flickr.com/photos/icanchangethisright/3690237385

De gemeente Amsterdam heeft het in 2015 erg druk gehad met het dichttimmeren van panden in de stad. Maar liefst zestig keer gingen er platen voor ramen en deuren. En dat gebeurde in uiteenlopende zaken. Zoals bijvoorbeeld vanwege de handel in (hard)drugs, witwassen en zelfs om illegale gokpraktijken.

De aanpak van louche praktijken is voor Amsterdam het afgelopen jaar gebombardeerd tot topprioriteit. Nog meer dan tevoren trekt de gemeente hard van leer als er zaken spelen die het daglicht niet kunnen verdragen. Het sluiten van panden leidt bij de betrokkenen (natuurlijk) vaak tot woedende reactie, zoals bijvoorbeeld bij slager Suat Yurekli. Zijn zaak aan de Tussen Meer werd in oktober gesloten na de vondst van softdrugs en munitie. Yurekli reageerde boos voor de camera van AT5. Of nou ja, zeg maar gerust ziedend. Hij verklaarde ziek te zijn en daarom over een grote hoeveelheid softdrugs te beschikken in zijn slagerij. 

Lees ook: Boze slager met ziekte van Crohn: 'Ik rook 15 joints per dag'

Maar Yurekli is niet dus niet de enige die de gemeente over de vloer kreeg. Een belwinkel aan de Comeniusstraat in Overtoomse Veld werd gesloten vanwege ongure praktijken. De eigenaar kreeg regelmatig minderjarige jongens over de vloer in zijn winkel, ver na sluitingstijd. Dat hij een meisje had overgoten met benzine en haar in brand dreigde te steken, hielp vast ook niet mee.

Lees ook: 'Eigenaar belwinkel wilde meisje in brand steken'

AT5 bracht de locaties van deze panden in kaart op basis van openbare informatie van de gemeente. Zie de kaart hieronder.
Update: de sluitingen van december 2015 zijn aangevuld.