Start van hoofdcontent

Stad

nl

'Holleeder stond op brug te kijken naar poging liquidatie Mieremet'

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 4 december 2015, 19.21 uur

Vandaag staat Willem Holleeder voor de rechter in een pro-formazitting. De zaak gaat over liquidaties in de Amsterdamse onderwereld. Getuigen verklaren over de rol die Holleeder daarin speelde.

Het Openbaar Ministerie verdenkt Holleeder er al van dat hij betrokken is bij de moord op Willem Endstra, de bankier van de onderwereld, en Cor van Hout, met wie Holleeder ooit Freddy Heineken ontvoerde. 

Vandaag komt ook de liquidatie van John Mieremet ter sprake. In 2005 werd hij geliquideerd in Thailand. Mieremet, die opgroeide in de Amsterdamse Mercatorbuurt, had de reputatie van een nietsontziende gangster. Hij werkte jarenlang samen met collega-crimineel Sam Klepper. Het duo stond bekend als Spic en Span vanwege de grondige manier waarop ze tegenstanders uitschakelden. Sam Klepper werd in 2000 geliquideerd.

Aanslag

In 2002 werd er al een aanslag op John Mieremet gepleegd. Hij werd onder vuur genomen toen hij op bezoek was geweest bij zijn juridisch adviseur Evert Hingst op de Keizersgracht. Mieremet raakte gewond aan zijn bovenbeen en zijn buik, maar overleefde de aanslag. Hingst zou overigens later, in 2005, ook doodgeschoten worden.

Vandaag vertelde justitie in de rechtbank dat Holleeder een prominente rol heeft gespeeld in de poging tot liquidatie op Mieremet. Hij zou bankier Willem Endstra op de dag van de aanslag in 2002 al hebben verteld dat Mieremet geliquideerd zou worden. Endstra stapte later naar justitie en deed daar verschillende verklaringen die werden opgenomen, de zogeheten Endstra Tapes. Endstra verklaarde dat hij de zoon van Mieremet nog waarschuwde voor wat er stond te gebeuren, maar dat die zijn vader niet meer tijdig kon bereiken.

Brug

In de rechtszaal vandaag bleek dat Holleeder er mogelijk dicht op zat. Er is een verklaring dat Holleeder in de buurt is geweest op het tijdstip van de aanslag. Hij zou op een brug hebben staan kijken. Na de aanslag vertrok Mieremet naar Thailand. Daar werd hij in 2005 in zijn kantoor doodgeschoten door een man met een helm op. Die raakte hem in het hoofd en in de buik. Justitie verdenkt Holleeder ervan dat hij achter deze liquidatie zit.

Willem Holleeder wordt nu verdacht in vijf liquidatiezaken. De moorden op John Mieremet, Kees Houtman, Cor van Hout, Thomas van der Bijl en Willem Endstra.

Lees ook: Astrid Holleeder: 'Willem zei zelfmoord te plegen als hij levenslang krijgt'

Verslaggever Mark Schrader is er bij en houdt u op de hoogte via twitter.