Start van hoofdcontent

Stad

nl

Blind echtpaar achtergelaten in Diemerbos na aanval op geleidehond

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 7 december 2015, 15.31 uur

Ze liepen gisteren met hun blindengeleidehond Ian door het Diemerbos, toen eigenaren Jasper en Marion plots merkten dat Ian werd aangevallen door een andere hond. De eigenaar van de andere hond greep hardhandig in, maar ging er na een woordenwisseling vandoor en liet het blinde echtpaar met hun zwaargewonde hond achter.

'Er leek verder niemand in de buurt te zijn. We bleven achter met een gewonde hond, waarvan we geen idee hadden hoe hij er aan toe was. Je voelt de nattigheid, ruikt het bloed, maar je weet verder niets. Het was verschrikkelijk', vertelt Jasper een dag na de aanval aan KNGF Geleidehonden.

Niet zeker of Ian weer kan werken
Ian werd met spoed behandeld door een dierenarts, maar het is nog onduidelijk of hij genoeg zal herstellen om ooit weer dienst te kunnen doen als blindengeleidehond. 'Een dergelijk incident kan een blijvend angstprobleem met andere honden opleveren. Dat zou Ian ongeschikt maken voor het geleidewerk. Een geleidehond moet 100 procent betrouwbaar zijn in zijn werk', vertelt Peter van der Heijden van KNGF.

Hoe de aanval heeft kunnen gebeuren is niet duidelijk. Het echtpaar liep met hun twee honden (ook de geleidehond van Marion, Roby was mee) door het losloopgebied in het Diemerbos. 'De eigenaar riep nog dat we onze honden bij ons moesten roepen, maar zijn hond ging direct met Ian in gevecht. Hij kreeg zijn hond met moeite van Ian los. We spraken de man aan, maar hij rende weg, Marion probeerde nog achter hem aan te gaan, maar hij ging er in zijn auto vandoor', vertelt Jasper.

Aangifte gedaan, geen signalement
'Verschrikkelijk en ontzettend laf. Hoe kun je twee blinde mensen na zo´n heftig voorval zo achterlaten in een bos?', zegt Ellen Greve, de directeur van KNGF Geleidehonden. Het echtpaar heeft aangifte gedaan bij de politie, maar hebben uiteraard geen signalement van de man kunnen geven. Het bijtincident vond rond 12.45 uur plaats bij de spoorbrug bij het Diemerbos. Wie iets weet of heeft gezien wordt gevraagd zich te melden bij de politie.