Start van hoofdcontent

Stad

nl

Herdenking decembermoorden: 'Het recht zal zegevieren'

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 9 december 2015, 18.08 uur

Gisteravond werden de slachtoffers van de decembermoorden in Suriname herdacht. 33 jaar later is er nog steeds niemand vervolgd, maar nabestaanden geloven dat het recht zal zegevieren.

Onder het militaire regime van Desi Bouterse werden 33 jaar geleden 15 tegenstanders doodgeschoten. Nooit is er iemand gestraft voor de moorden. Met bloemen en fakkels worden de slachtoffers elk jaar herdacht. Onder de aanwezigen waren ook veel nabestaanden. Voor deze nabestaanden was er dit jaar weer een beetje hoop. Het Surinaamse Hof van Justitie wil dat het proces tegen Desi Bouterse weer wordt hervat. 

Gerechtigheid
'Ik ben hier voor mijn opa', zegt een nabestaande tegen AT5. 'Het is heftig om de naam van mijn opa te zien op het monument. Ik heb mijn opa niet gekend, door dit hele gebeuren. Dat is wel jammer en doet me pijn.'

'Ik was een beetje teleurgesteld, maar sinds vorige week heb ik weer hoop in gerechtigheid in Suriname', zegt voorzitter van het Comité Herdenking Slachtoffers Suriname Romeo Hoost. Antoin Riedewald verloor zijn vader door de decembermoorden: 'Ik heb altijd geleerd: jongen blijven bidden, als er iets moet gebeuren, gebeurt het. Niets blijft ongestraft op deze wereld. Het recht zal zegevieren.'

Lees ook: Slachtoffers Decembermoorden in Stopera herdacht

Bouterse heeft altijd alle betrokkenheid met de decembermoorden ontkend en heeft nog steeds veel macht. Het is nu aan de Officier van Justitie in Suriname om de zaak ook daadwerkelijk te heropenen.