Start van hoofdcontent

Stad

nl

Tofik Dibi over homoseksualiteit: 'Ik ben wel eens uitgescholden'

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 10 december 2015, 14.39 uur

Tofik Dibi is woensdagavond bij stichting Argan in gesprek gegaan met Marokkanen over homoseksualiteit. De oud-politicus vertelde tegen AT5 wel eens uitgescholden te worden, sinds hij eind april bekendmaakte op mannen te vallen.

'Ik ben wel een paar keer uitgescholden met 'hey homo', 'hey flikker' of in het Marokkaans. Ze zeggen het ook altijd als je al voorbij bent gelopen, nooit in je gezicht. De meeste Marokkanen die ik in Amsterdam tegenkom op straat die zeggen gewoon: hey Tofik maak je geen zorgen, we steunen je', aldus Dibi. 

'Ze bestaan wel'
'Toen ik opgroeide hoorde ik nooit van moslims of Marokkanen die homo waren, waardoor ik dacht dan kan ik het al helemaal niet zijn. Want ze bestaan gewoon niet', zegt het oud-Tweede Kamerlid. 'Ik denk misschien dat als ik zo'n verhaal schrijf, er andere zijn die het lezen en horen en denken: 'ze zijn er wel, ze bestaan en kunnen ook nog gelukkig leven.'

'Dat hij het is, is prima'
Zeker 100 mensen kwamen woensdag af op het gesprek. 'Hij ging er vanuit dat iedereen een vijand was. Natuurlijk is er een gedeelte, misschien wel een groot gedeelte, van de Marokkaanse- en moslimgemeenschap die hem een verwijt maakt. Maar lang niet iedereen', zegt één van de bezoekers. Een ander: 'Persoonlijk had hij er denk ik niet zoiets groots van hoeven maken. Hij is het, dat is prima, maar ik denk dat heel deze hype eromheen niet had gehoeven.'

'Pak het probleem aan'
'Hij is hier opgegroeid. Hij weet wat de reactie zou kunnen zijn. Hij weet wat er vroeger allemaal gebeurd is. Ik denk dat we juist hier zouden moeten beginnen, aangezien we toch praten over moslims. Iedereen weet dat er in deze buurt heel veel moslims wonen. Ik vind het dus juist goed om hier te beginnen en zo verder te gaan. Pak het probleem dan aan, denk ik dan', zegt een bezoekster.