Start van hoofdcontent

Stad

nl

Stadsbestuur: 'Bierfiets komende zomer verbannen uit binnenstad'

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 26 oktober 2016, 12.55 uur · Foto: taxi1108

Het stadsbestuur wil de bierfiets uit de binnenstad gaan verbannen. Als de gemeenteraad instemt met het verbod, zal de omstreden bierfiets volgend jaar uit het straatbeeld zijn verdwenen.

Het stadsbestuur wil gebieden in het centrum aanwijzen waar de bierfiets niet meer mag komen. Dit zal in eerste instantie de binnenstad zijn, daarna wordt dit eventueel uitgebreid naar bijvoorbeeld het Vondelpark of het Museumplein. Mocht de overlast zich dan weer verplaatsen, dan kan de stad ook daar waar nodig is, ingrijpen. 

Lees ook: 'Varende bierfiets' niet welkom in Amsterdamse grachten

Met het verbod komt er een einde aan een lange discussie. Omwonenden en bezoekers klagen al langer over de hinder die de fietsen veroorzaken in het verkeer, de vaak beschonken berijders is velen een doorn in het oog. Met een aantal maatregelen waar exploitanten zich aan moesten houden, is het aantal overlastmeldingen sterk afgenomen. Echter bleek dat er bij meer dan de helft van de geobserveerde ritten alsnog sprake van veel hinder en overlast. 

'De overlast is het gevolg van het fenomeen van de bierfiets, dat overlastgevend gedrag in de hand werkt', zegt het college. Het is volgens het college niet waarschijnlijk dat deze overlast verder beperkt kan worden, daarom wordt er nu een verbod voorgesteld in grote delen van de stad. 

Lees ook: Bierfietsondernemers moeten overlast indammen