Start van hoofdcontent

Cultuur

nl

Amsterdam door de ogen van studentje Vincent van Gogh

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 15 december 2015, 18.40 uur · Foto: Vincent van Gogh, Singel, 1885

Ook Vincent van Gogh hield van Amsterdam. ''t Is een mooie stad hier', schreef hij als studentje in 1877 aan zijn broer. 'Wat zou ik graag U allerlei dingen hier wijzen en laten zien.' In het Stadsarchief opent vrijdag een tentoonstelling over de studietijd van Van Gogh in Amsterdam, toen hij nog niet wist dat hij kunstenaar was.

De expositie, 'Vincent van Gogh, 400 dagen in Amsterdam', laat de bezoeker zien hoe student theologie Vincent de stad Amsterdam beleefde. Zijn gedetailleerde brieven aan zijn broer Theo zijn de leidraad voor de tentoonstelling. Daarin schreef hij onder meer over de kunstwerken en kunstenaars die voor hem de stad tot leven brachten.

Veel van die kunst is op de tentoonstelling te zien: werken van Rembrandt, Jacob en Matthijs Maris, Gustave Doré, Millet, Jozef Israëls en Bosboom. Daarnaast droegen ook werken van Cornelis Springer, Jan Sluijters, Piet Mondriaan en James Whistler bij aan zijn beeld van Amsterdam.

Olieverfschetsen
In 1885 was Van Gogh nog één keer in de stad, om het nieuwe Rijksmuseum te bezoeken. Toen schilderde hij zijn enige twee olieverfschetsen van Amsterdam (zie foto's). Ook die zijn in het Stadsarchief te zien. Voor het eerst sinds lange tijd worden ze weer samen tentoongesteld. 

Wandeling
Van Gogh maakte in zijn tijd in Amsterdam urenlange wandelingen. Als aanvulling op de tentoonstelling biedt het Stadsarchief tot en met 17 april elke zondag een wandeling met een gids langs plekken die indruk maakten op Van Gogh en die hij beschrijft in zijn brieven.  

Vincent van Gogh, De Ruyterkade, 1885