Start van hoofdcontent

Stad

nl

Veel maatregelen tegen verspreiding konijnenvirus: 'Absoluut nodig'

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 16 december 2015, 17.16 uur

Kinderboerderijen in de stad proberen met man en macht te voorkomen dat hun konijnen besmet raken met het dodelijke konijnenvirus RHD.

Het virus is zeer besmettelijk en zorgt voor massale sterfte in veel delen van het land. Voor zover bekend zijn er op de kinderboerderijen nog geen konijnen besmet, maar het virus verspreidt zich zo snel dat gevreesd wordt dat dat niet lang meer duurt.

'We hebben onder meer ontsmettingsbakken bij alle deuren staan', vertelt Elisabeth van Eck van kinderboerderij De Pijp. 'Daarnaast zitten alle konijnen in hun hok. Mensen kunnen even niet met ze knuffelen momenteel om te voorkomen dat ze besmet raken.'

'Absoluut nodig'
Kleding van vrijwilligers wordt verder extra vaak gewassen en schoenen regelmatig gereinigd. Op zeker vijf andere kinderboerderijen in de stad zijn dergelijke maatregelen genomen. 'et is absoluut nodig', stelt dierenarts Jasper Tijms. 'We weten niet precies hoe de verspreiding gaat, dus alle voorbereidingen zijn absoluut noodzakelijk'. 

Het virus komt waarschijnlijk van wilde konijnen en er is geen vaccin. De konijnen die besmet raken gaan binnen een dag of twee dood. Als je thuis een konijn hebt, kun je wel van alles doen om te voorkomen dat het ziek wordt. 'Voeding afschermen bijvoorbeeld en geen eten geven uit de moestuin', stelt Tijm. 'En eventueel ophokken. In ieder geval niet in contact laten komen met wilde konijnen.'