Start van hoofdcontent

Stad

nl

'Omstreden' imam niet geweerd, OM luistert mee

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 16 december 2015, 19.15 uur

De omstreden imam Abdullah Hakim Quick mag volgende week gewoon spreken op een bijeenkomst van de Islamistische Studentenvereniging Amsterdam. Wel zal er een afvaardiging van het Openbaar Ministerie bij de lezing in het Mirror Center in Oost aanwezig zijn om uitspraken van de sheikh te beoordelen en -zo nodig- in te grijpen.

Over de komst van de imam was commotie ontstaan, omdat hij zich in het verleden meermaals tegen homo's en joden had uitgesproken. Tegenwoordig zou Abdullah Hakim Quick zich gematigder uitdrukken, maar toch besloot D66 vandaag vragen te stellen in de gemeenteraad. Volgens fractievoorzitter Jan Paternotte is de imam omstreden, omdat hij homoseksualiteit in het verleden 'een te bestrijden ziekte noemde'. 

'Later bood hij daar zijn excuses voor aan, maar desondanks wordt zijn komst door sommigen als ongewenst en als kwetsend ervaren', stelde Paternotte vandaag. Toch mag het debat van burgemeester Eberhard van der Laan doorgaan. Wel wordt er met het oog op de commotie rond het bezoek van de imam een aantal maatregels genomen. Zo zal er dus een rechercheur, een officier van justitie en een tolk in de zaal aanwezig zijn. 

'In principe treden we bijna nooit van tevoren op tegen iemand die mogelijk iets verkeerds gaat zeggen. In plaats daarvan zorgen we ervoor dat als iemand dat doet, hij of zij direct en zichtbaar kan worden aangepakt', zei Van der Laan over de kwestie.