Start van hoofdcontent

Stad

nl

Warme december: 'De reigers zitten al op hun nest'

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 16 december 2015, 18.55 uur

December verloopt tot nu toe verre van winters. Waar het normaal gesproken een graad of 6, 7 is, loopt het kwik morgen op naar een lente-achtige 15 graden.

En dat is ook te merken aan de natuur in de stad, zo concludeert stadsecoloog Remco Daalder. 'Wat je ziet is dat de mannetjesreigers al op hun nest zitten om te proberen een vrouwtje te versieren. En de aalscholvers zijn ook al aan het baltsen'.

Lees ook: Zeer zachte week voor de boeg

Een aantal bewoners van dierentuin Artis heeft z'n normale ritme een beetje aan moeten passen op het zachte weer. Zoals de alpenmarmotten, die normaliter in een diepe winterslaap liggen, maar nu vooral druk zijn met schuilen voor de regen. Ook spotte Daalder al uitlopende hazelaars en een bijna bloeiende els. 'Als je last hebt van hooikoorts kun je dat nu al gaan merken'.

Voor de meeste dieren is het echter vooral prettig dat het nog niet zo koud is. 'Het is nu heerlijk voor die beesten dat ze zo lang buiten kunnen blijven', stelt Artis-dierenverzorger Monique Versloot. Daalder plaatst daar wel een kanttekening bij. 'Het wordt vervelend als het straks gaat vriezen. Er zijn al jonge eendjes gezien, die gaan straks dood'.