Stad

VVD trekt ten strijde tegen straatintimidatie

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 20 december 2015, 09.17 uur

Uitschelden, achtervolgen, en seksuele toespelingen; één op de drie Amsterdamse vrouwen voelt zich wel eens geïntimideerd door onbekende mannen.

Maar het blijft lastig aan te pakken, omdat er nog geen echte regels tegen zijn. Het burgerinitiatief 'Straatintimidatie' is al door bijna 18.000 mensen ondertekend. En als het aan de VVD ligt, neemt de stad zelf ook maatregelen. En dat het veel vrouwen overkomt, daar kwam VVD-er Dilan Yesilgoz zelf ook achter.

'Ik liep van het Centraal Station naar mijn auto en op een gegeven moment liepen er zoveel gasten om me heen die tegen me aan praatten en probeerden me aan te raken. Ik dacht: "Wat is dit? Ik sta midden in de stad, waarom voel ik me op dit kleine stukje zo onveilig?"'.

Er is inmiddels een burgerinitiatief gestart om de Tweede Kamer er toe te bewegen iets te doen aan straatintimidatie, het liefst met een verbod. 'Het is een middel om aandacht te vragen in de politiek, het is niet normaal. Punt. Geen discussie', zegt Jessica van der Pluijm van het initiatief dat inmiddels al 18.000 keer is ondertekend. 'Vrouwen die zich aanpassen en bijvoorbeeld dat ene rokje niet aandoen op de fiets, die snap ik niet. Jij past je aan omdat iemand zich niet kan gedragen?'

Bij 40.000 handtekeningen wordt de petitie aangeboden bij de Tweede Lamer. De VVD in Amsterdam wil het in februari al op de kaart zetten en de raad vragen nu echt actie te ondernemen.