Stad

Overlast door vuurwerk lijkt schromelijk overdreven

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 22 december 2015, 12.43 uur

Whatsapp

Het aantal klachten van vuurwerkoverlast dat de gemeente tot nu toe ontving, komt 'totaal niet' overeen met de hausse aan meldingen bij het landelijke meldpunt van GroenLinks. Amsterdam noteerde in de hele maand december 'slechts' 200 klachten, GroenLinks kreeg in amper 48 uur ruim 600 meldingen binnen.

Voor het hele land staat de teller bij het landelijke meldpunt zelfs al op over de 20.000.

Aanschouw, het 'Vuurwerk overlast Meldpunt' Waar elke klacht 'Echt' is. Klachten op bruggen etc, onbewoonbaar stuk pic.twitter.com/EinCo5drTh

— DutchVuurwerk1 (@DutchVuurwerk1) 21 december 2015

Lees ook: Veel vuurwerkoverlast rond Sloterplas, West en Diemerbos

De meeste klachten die binnenkwamen bij de gemeente, zijn afkomstig uit Oost, Noord en West. Amsterdam adviseert inwoners bij klachten ook om de gemeente in te lichten en niet het meldpunt. De klachten die GroenLinks binnenkrijgt, worden namelijk niet opgepakt door handhavers. 

Verder maken inwoners die deze jaarwisseling hun eigen zooi opruimen, kans op op 'fantastische prijzen'. Met een winactie hoopt de gemeente Amsterdammers te motiveren om zelf vuurwerk op te ruimen. Want al het vuurwerk dat de lucht in gaat, komt ook weer naar beneden, schrijft de gemeente op haar website. De reinigingsdienst van de gemeente gaat op nieuwjaarsdag voor dag en dauw op pad, maar een beetje hulp van Amsterdammers zou zeer gewenst zijn. 'Zo zorgen we er samen voor dat onze stad schoon het nieuwe jaar begint.'

Lees ook: 'Laat vroegknallers Oudejaarsdag troep in Amsterdam opruimen'

Inwoners kunnen speciale vuurwerkafvalzakken ophalen bij afvalpunten, stadsdeelwerven, stadsloketten en alle officiële vuurwerkverkooppunten in de stad. Die moeten op zaterdag 2 januari (vol) worden ingeleverd. Ze ontvangen een lot en maken zo kans op bijvoorbeeld een tablet, cadeaubon ter waarde van 100 euro, eigen schoonmaakhulp of een dagje uit naar de reiniging van Amsterdam.

Whatsapp