Start van hoofdcontent

Stad

NL
V

Zuidas-kolos van miljoen kilo kan niet verplaatst worden vanwege wind

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 22 december 2015, 16.56 uur

Het heeft het gewicht van 200 olifanten en zou met inboedel en al 30 meter verplaatst worden. Zelfs de kopjes zouden gewoon in de kasten blijven staan. Maar nu lijkt de verplaatsing van een kolossaal schoolgebouw op de Zuidas toch in de soep te lopen.

Het waait namelijk te hard. Het bedrijf dat de verplaatsing van het gloednieuwe gebouw verzorgt, heeft namelijk met de verzekeraar afgesproken dat er alleen geschoven wordt bij windkracht 5 en lager. Volgens het bedrijf zou er door de wind namelijk een risico kunnen ontstaan dat de verplaatsing onbeheersbaar wordt. Er wordt nu ieder uur bekeken of de wind is gaan liggen en er begonnen kan worden. Erg veel tijd om vandaag nog met het project te beginnen is er niet, met het donker wordt er namelijk sowieso niet gewerkt.

Het gebouw is pas opgeleverd, maar kon niet op de juiste plaats gebouwd worden. Een oude sporthal die nog gesloopt moest worden stond in de weg. Nu de hal er niet meer is, kan de school verplaatst worden. Een gespecialiseerd bedrijf heeft het schoolgebouw al op rollers gezet met behulp van enorme hydraulische krikken. Maar de verschuiving van 30 meter moet nu toch wachten

De bedoeling is dat de hele verplaatsing voor de kerst is afgerond, maar de wind gaat morgen mogelijk ook roet in het eten gooien.