Start van hoofdcontent

Stad

nl

Kerkdienst met dieren: 'Appèl om geen vlees te eten'

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 23 december 2015, 19.25 uur

Ongeveer tweehonderd bezoekers, twintig honden en een kip kwamen vanavond naar de Vredeskerk voor een speciale vredesdienst voor dieren.

Kerst en vlees zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden en daarom vroeg de dienst aandacht voor het leven van het dier. 'Hoe de dieren ook leven op het moment. Allemaal in die bio-industriestallen. Dat is gewoon verschrikkelijk', vond een van de bezoekers. 'Vroeger was het ook erg, maar toen kwam de slachter naar de boer toe. Het is op dit moment heel erg.'

Predikant Hans Bouma had een kip naar de dienst meegenomen. 'Dit is een kip, die gered is, vrijgekocht is vlak voor de slacht. Wat je er voor betaalt is een paar euro. Dat is een dier waard. Het zou mooi zijn als deze dienst een appèl is om tijdens kerst minder of juist helemaal geen vlees meer te eten', zei Bouma.

Het programma van de Vredesdienst bestond uit sprekers, poëzie en muziek. Ook kwamen enkele kinderen aan het woord. Deelnemende organisaties zijn onder meer Stichting De Mussen Toevlucht, Varkens in nood, Vissenbescherming en Stichting KonijnenBelangen.