Cultuur

Afgelegen festivalterrein in Westpoort moet stad ontlasten

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 23 december 2015, 18.17 uur

Een braakliggend terrein aan de Turbinestraat in Westpoort moet vanaf april plaats gaan bieden aan tientallen festivals met duizenden bezoekers. Daarnaast komt er een leerwerkplaats, waar jongeren opgeleid worden tot bijvoorbeeld lasser of timmerman. AT5 sprak met initiatiefnemers Frans Stuy en Remko van der Klis.

In de omgeving van het Stadspodium, zoals het terrein zal gaan heten, staan geen woonhuizen. Het telt 8000 vierkante meter en moet een alternatief worden voor de parken en buitenwijken waar nu festivals worden gehouden. 'Ik denk dat we vanaf januari gaan bouwen', stelt Van der Klis. 'Er zal een festivalterrein ontstaan dat opgedeeld wordt in drie delen, met één groot podium en een aantal kleinere podia. We zullen graszoden aanleggen, zodat het terrein een beetje op een park zal gaan lijken. Er is plek voor zeven- tot achtduizend mensen. Of die capaciteit ook volledig benut zal worden, hangt van de vergunning per evenement af'.

Daarnaast komt er ook een leerwerkplaats. 'Er moeten plekken komen in de stad voor jongeren', zegt Frans Stuy. 'En ik ben blij dat er veel ondernemers zijn die meedoen met dit project, die hart hebben voor jongeren. Er komen opleidingen voor timmermannen, lassers, al dat soort beroepen'. Met het festivalterrein hopen de ondernemers andere plekken in de stad te ontlasten. 'In de Houthavens, waar nu veel festivals zijn, worden komend jaar woningen opgeleverd, dan is daar bijvoorbeeld ook minder mogelijk. Hier spelen die problemen niet', zegt Van der Klis. Het terrein moet even voor koningsdag in gebruik genomen worden. 

Lees ook: Mogelijk nieuw festivalterrein in Westelijk Havengebied