Start van hoofdcontent

Cultuur

nl

Zanger Mick Harren in Westerkerk ingemetseld

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 23 december 2015, 23.36 uur

Zanger Mick Harren heeft vandaag een steentje bijgedragen aan het behoud van de Westerkerk. 'Letterlijk en figuurlijk', naar eigen zeggen, want hij heeft een baksteen in de muur van de kerk in de Jordaan gemetseld.

De Westerkerk wordt momenteel gerestaureerd. Tijdens de bouw in de 17e eeuw is namelijk brak water gebruikt, wat de bakstenen en de voegen door de jaren heen heeft aangetast. Duizenden stenen moeten vervangen en opnieuw gevoegd worden. Totale kosten van de restauratie bedragen zo'n drie miljoen euro en dat bedrag heeft de kerk nog niet.

Om het toch op te kunnen brengen, zijn diverse acties gestart. Zo kunnen mensen een steen adopteren, door een jaarlijkse bijdrage te leveren. Vandaag mocht een aantal mensen dus daadwerkelijk zijn of haar steen inmetselen. Mick Harren was één van die mensen. 'Kijk, hij is net zo bruin als mijn gezicht', lacht hij, terwijl hij de steen optilt. 

'Ik doe dit voor het behoud van de Westerkerk, die echt op instorten stond. Niet dat deze steen de boel omhoog gaat houden, hij hinkt nog steeds op één been, maar ik doe dit met liefde. Ik ben geboren in de Jordaan en heb de klokken mogen luiden. Ik heb hier zelfs gezongen'. Mensen die ook een steentje willen bijdragen, kunnen hier (PDF) meer informatie vinden.