Start van hoofdcontent

Stad

nl

De skyline verandert: Amsterdam in 2018

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 8 maart 2016, 13.33 uur · Foto: Team V Architectuur

Lange tijd werd er weinig in de hoogte gebouwd in Amsterdam. Hoogbouw vond met name plaats op de Zuidas en langs de Amstel verrezen drie kantoortorens: de Breitnertoren, de Mondriaantoren en de Rembrandttoren. Deze laatste is met 135 meter de hoogste van Amsterdam.

Hoogbouw in Amsterdam is altijd een lastig punt geweest. Er gold bouwbeperking in de stad vanwege de radars voor het vliegverkeer. Die moeten het vliegverkeer van Schiphol vanaf een bepaalde hoogte kunnen waarnemen. Sinds oktober 2014 is de Zuidas echter vrijgegeven van bouwbeperkingen. Ze hoeven niet meer te worden getoetst aan de hand van het Luchthavenindelingsbesluit. Voorwaarde is wel dat de radar in Soesterberg, naast het militaire luchtverkeer, ook het vliegverkeer van Schiphol in de gaten gaat houden. Onlangs zei Klaas de Boer, directeur van de Zuidas, dat hij die extra radar wil inzetten. 'Want het blijft natuurlijk een beetje een amateurhoogte in vergelijking met New York, die 110 meter.'

De komende jaren komt er verandering in de skyline van de stad. Er komen steeds meer torens bij. In 2018 zal de skyline van Noord en rond de Zuidas er heel anders uitzien dan we nu gewend zijn.

Hotel bij RAI
Zo wordt er medio volgend jaar begonnen met de bouw van het grootste hotel van Nederland en waarschijnlijk van de Benelux. De toren die uit drie delen bestaat krijgt 650 kamers en wordt 91 meter hoog. Het hotel komt naast de RAI te staan op een stuk, nu nog, braakliggend terrein.

Amstel Tower
Een stuk verderop, achter het Amstelstation, komt nog een nieuw enorm gebouw. In de 100 meter hoge Amstel Tower is er, naast appartementen, ook plek voor een hotel. Provast richt zich op een jonge markt met huurprijzen van tussen de 650 en 900 euro per maand. Om alvast een impressie te krijgen zijn er schijnwerpers geplaatst op de bouwplaats die iedere avond de lucht in schijnen. 

Stadspoort aan het IJ
Aan het IJ in de Houthavens vereist in 2017 een nieuw appartementencomplex. Het niet kinderachtige gebouw van 90 meter hoog biedt plaats aan 366 woningen. De duurste woning wordt een penthouse van 1440 m2 waar je 10 miljoen voor neer mag leggen. Voor een bescheiden appartement van 100m2 betaal je 625.000 euro. Het gebouw wordt ook wel gezien als een nieuwe stadspoort. Er is reeds met de bouw begonnen op de steiger waar voorheen het pontje van de Tasmanstraat. Behalve het complex zelf komen er ook parkeergarages voor de bewoners en een privé-jachthaven.

abc5media_image_2

Overhoeks in Noord
In Noord verandert het uitzicht helemaal drastisch. In Overhoeks in worden in de toekomst woontorens en hotels uit de grond gestampt. Naast de gerenoveerde toren A'DAM, die komend voorjaar officieel open gaat na een renovatie (voormalig Toren Overhoeks), verrijzen straks twee torens van ruim honderd meter. Een hotel en een woontoren. Het Maritim hotel op Overhoeks krijgt 600 kamers en wordt 110 meter hoog. De woontoren zal bestaan uit dertig verdiepingen. Beide torens worden ontworpen door Team V Architectuur. Daarnaast komen er nog woontorens waarvan één van 75 meter hoog die al in aanbouw is. Achteraan de Strip, zoals het gebiedje met hoogbouw is gedoopt, zijn nog twee kavels waar torens gebouwd kunnen worden. 

We moeten dus nog even geduld hebben, maar in 2018 krijgt Amsterdam dan toch iets van een serieuze skyline.