Start van hoofdcontent

Stad

nl

Toerismedeskundige: 'Politiek was niet blij met m'n boek'

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 26 oktober 2016, 12.48 uur

Toenemende drukte en de alsmaar groeiende stroom toeristen waren een belangrijk thema in 2015.

Dit zag ook toerismedeskundige Stephen Hodes. Hij publiceerde begin dit jaar Amsterdam, inspelen op de toekomst. Een publicatie die het midden hield tussen een boek en een tijdschrift. In het AT5-programma Amsterdam in 2015 blikt Hodes donderdag terug op het voorbije jaar en draagt hij vast een aantal oplossingen aan om de 'Disneyficering' van Amsterdam af te stoppen. 

Politiek niet heel blij
'De politiek was niet heel blij met een bewoner die zich op deze manier tegen deze zaak aan bemoeit', stelt Hodes. 'Ik heb het naar zestig mensen op de Stopera gestuurd en er reageerde er slechts ééntje'.

Dat was dan wel weer niet de minste. Burgemeester Van der Laan nam de moeite om Hodes' publicatie te lezen en hij nodigde de schrijver enkele maanden later uit op  het stadhuis. 'Hij wilde van me weten waarin ik oplossingen zie, dat vond ik wel een hele leuke vraag', stelt Hodes. 'Ik heb toen een hele serie oplossingen opgenoemd, die ik binnenkort in een tweede publicatie naar buiten ga brengen. Wat kun je als stad doen? Ik ben in ieder geval klaar met alleen maar klagen.'

Over wat die oplossingen zijn wil Hodes best alvast wat zeggen. 'Je moet je festivals reguleren, hotels strenger reguleren, touringcars verbieden en tegen Amsterdam Marketing zeggen dat ze zich niet op grote groepen toeristen moeten richten!'

Amsterdam in 2015: Maandag t/m vrijdag, 17.15, 19.15 een 22.15 op AT5 en AT5.nl/live. Eerdere afleveringen terugkijken kan hier.
abc5media_video_0