Start van hoofdcontent

Stad

nl

Chauffeurs Schiphol overwegen proefproces tegen Haarlemmermeer

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 24 december 2015, 17.15 uur

Taxichauffeurs op Schiphol, zonder speciale vergunning, zijn boos op de gemeente Haarlemmermeer. Zij mogen niet langer meer op het voorplein van de luchthaven staan om klanten te werven voor hun taxi's.

En dit zorgt, opnieuw, voor wrevel in de taxiwereld. Eerder dit jaar nog bepaalde het gerechtshof dat alle taxichauffeurs klanten op mochten pikken op het plein voor Schiphol. Dit zorgde voor onvrede onder chauffeurs die een speciale, dure, vergunning hadden aangevraagd om hier passagiers op te mogen pikken. 

Volgens Schiphol en de gemeente Haarlemmermeer werd het bovendien 'een zooitje' op het plein. Er werden speciale taxihosts ingezet die passagiers naar taxi's van vergunninghouders loodsten en nu heeft Haarlemmermeer dus de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) aangepast. Chauffeurs zonder vergunning zijn, opnieuw, niet welkom op het plein. 

'Geen bewijs'
Maar, volgens Khalid Kasem, de advocaat van de taxichauffeurs, wordt hiermee ingegaan tegen de vrije markt die geldt in de taxiwereld. 'Bovendien', vraagt Kasem zich af, 'is het wel écht zo'n zooitje? Dat zijn bevindingen die nooit zijn bekrachtigd door een neutrale partij. Schiphol verdient heel veel geld aan chauffeurs met een vergunning, dus zij hebben er een groot belang bij het nut van die vergunningen op te kloppen.'

De chauffeurs overwegen nu een proefproces te starten. 'Wat we nu kunnen doen is, als zo'n individuele zaak voor de rechter komt, dat we dan bij de rechter aangeven dat deze APV onverbindend is´, stelt Kasem. Zowel Schiphol als de gemeente Haarlemmermeer kon vandaag niet reageren op de zaak.