Whatsapp

112

'Amsterdamse politie houdt rekening met aanslag met bakfiets'

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 29 december 2015, 18.35 uur

Veiligheidsdiensten denken dat terroristen een aanslag met een bakfiets of een fiets met explosieven zouden willen plegen rond de jaarwisseling.

Het Parool schrijft vandaag dat agenten opdracht hebben gekregen om 'extra alert te zijn op drukke plekken en rond evenementen'. Uit een interne memo zou blijken dat er 'als middel sprake zou kunnen zijn van een (bak)fiets voorzien van explosieven'. De informatie is volgens de Dienst Regionale Informatieorganisatie (DRIO), de informatiedienst van de Amsterdamse politie, onverminderd actueel. 

Sinds de aanslagen in Parijs is er sprake van een verhoogde paraatheid in heel Nederland. Er zouden volgens dezelfde memo 'geen aanwijzingen zijn voor een voorgenomen aanslag' maar 'blijven de signalen wijzen op dreiging, juist tussen kerst en de jaarwisseling'.

'We doen nooit mededelingen over dreiging of eventuele maatregelen. Natuurlijk zijn we alert rond de feestdagen. In meer Europese hoofdsteden geldt verhoogde paraatheid uit vrees voor een aanslag rond oud en nieuw.  De feestdagen zijn een drukke periode, ook voor de driehoek. Er is geregeld contact.', laat de gemeente in een reactie op het bericht in Het Parool weten.

UPDATE 13.15 uur:
Het gaat om de algemene waarschuwing voor Europa, waar Oostenrijk het al eerder over had. Vooralsnog is er geen concrete aanwijzing voor een dreiging tegen Nederland. Dat laat de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid dinsdag weten. Een woordvoerder zegt verder dat 'relevante informatie uiteraard is gedeeld met lokale autoriteiten'.

Flickr/ Tdd Fahrner
Whatsapp