Start van hoofdcontent

Stad

nl

Joods gezin met vuurwerk bekogeld: 'dit kan niet, het is 2016, niet 1945'

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 4 januari 2016, 18.21 uur

Een Joods gezin uit de Rivierenbuurt is in de avond van oud en nieuw belaagd door een groepje jongeren. Er worden antisemitische leuzen geroepen, er wordt met vuurwerk gegooid en zelfs de voordeur van hun huis wordt ingetrapt. Het gezin vertelt vandaag tegen AT5 erg geschrokken te zijn van de agressie.

Op straat al krijgen moeder en dochter rotjes naar hun hoofd geslingerd door de groep, ze besluiten naar binnen te gaan. Maar de agressie gaat door. 'Vervolgens bellen ze aan en dan zeggen ze gelukkig nieuwjaar', vertelt één van de dochters van het gezin. 'Daarna zeggen ze 'Free Palestina' en daarna proberen ze rotjes door de brievenbus te gooien. Mijn moeder houdt de brievenbus tegen en vervolgens breken ze de deur en schreeuwen ze 'kankerjoden' en roepen ze ook voor het raam 'aufmachen''. Na zo'n tien minuten vertrekken de jongeren weer.

Het gezin woont al tientallen jaren in de buurt en de dochters zelfs al hun hele leven. De vader is traditioneel Joods en daarmee erg herkenbaar, maar problemen heeft het gezin eigenlijk nooit gehad. Hoewel de schrik er goed in zat, hebben de dochters voorgenomen zich zo weinig mogelijk van het incident aan te trekken. 'Ik word er niet bang van, maar ik krijg wel het gevoel dat dit soort dingen steeds meer acceptabel worden en dat ze nu een excuus hebben, namelijk Palestina, zegt één van de dochters. De andere vult haar aan: 'Als Joods meisje vind ik gewoon dat dit niet kan. Ik bedoel het is 2016, niet 1945'.

Het gezin heeft nog getwijfeld over het doen van aangifte, omdat ze niet willen dat de situatie escaleert. Vanwege de ernst van de situatie zijn ze toch naar de politie gestapt.