Stad

Inschrijving botenparade Europride van start

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 4 januari 2016, 19.01 uur

Dit jaar kunnen we de mooiste botenparade ooit verwachten in Amsterdam; Het is namelijk 'Europride': de Europese versie van de jaarlijkse GayPride. Het festival, dat in juli en in augustus wordt gehouden, moet uit heel Europa mensen trekken.

In totaal zal het festival vijftien dagen duren, met onder meer de viering van Roze Zaterdag, het Milkshakefestival, verschillende debatten en congressen. Op 6 augustus wordt de jaarlijkse botenparade gehouden. In tegenstelling tot vorige jaren zal er geen loting plaatsvinden  maar bepaalt een ballotagecommissie welke boten mogen meevaren.

'We gaan proberen er voor te zorgen dat het dit jaar de mooiste botenparade ever wordt. We gaan echt met een jury, met een ballotagecommissie, gaan we kijken wie het best invulling geven aan het idee van de Europride', legt Frits Huffnagel, voorzitter Amsterdam Gay Pride, uit.

Op 14 februari wordt bekend welke boten meevaren tijdens de botenparade. Doordat het festival een Europees karakter heeft, hoopt de organisatie op veel buitenlandse gasten en deelnemers. De Europride vindt plaats van 23 juli tot en met 7 augustus.

'We hopen natuurlijk omdat er Europride is, dat er ook deelnemers uit het buitenland meedoen. Maar we hopen ook zeker dat zij die meevaren invulling geven aan het feit dat er Europride is. Dus dat zij ook mensen uit Europa erbij betrekken. Het zal ongetwijfeld gezellig druk worden in Amsterdam. Het thema is niet voor niets "Join", dus laat iedereen vooral meedoen tijdens de Amsterdam Gay Pride van 2016 en tevens de Europride', aldus Huffnagel.