Start van hoofdcontent

Stad

nl

Tasjes niet langer gratis: 'dit gaat veel afval schelen'

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 6 januari 2016, 18.05 uur

In de supermarkt is het inmiddels heel gewoon; betalen voor een plastic tas. Sinds dit weekend mogen ook andere winkeliers ze niet meer gratis meegeven.

En dus moeten ook Amsterdammers tegenwoordig de portemonnee trekken voor een plastic tas. 'Best even wennen', geeft Johnas van Lammeren van de Partij voor de Dieren toe. Het wetsvoorstel dat het verbod op gratis tasjes mogelijk maakte is afkomstig van zijn partij. 'Maar als iedereen gewoon een duurzame tas meeneemt hebben we straks een stuk minder last van afval en plastic in ons water'.

Winkeliers mogen zelf bepalen wat ze vragen voor een tasje. Maar de praktijk leert dat hoe hoger de vraagprijs ligt, hoe eerder mensen geneigd zijn een eigen tas mee te nemen. 'In Ierland is echt een enorme gedragsverandering ontstaan', stelt Van Lammeren. 'Daar kost een tasje in de supermarkt vijftig cent.'

Sponsor
Maar ondernemers zijn niet onverdeeld enthousiast over de nieuwe regels. 'Dit gaat ons klandizie kosten', stelt een ondernemer in de Albert Cuypstraat. Een collega geeft toe wel eens wat te smokkelen. 'Geeft een klant een groot bedrag uit, dan gaat het tasje alsnog gratis mee'. Ilona, die een sportzaak runt in Zuid, bedacht helemaal een creatieve oplossing: sponsoring. 'Heeft een klant geen tas bij zich, krijgt 'ie er een mee van ons. Daar gaat dan wel een flyer in, zodat het tasje wordt aangeboden door een sponsor'.