Stad

NL
V

Taxideeldienst Abel gaat strijd in Amsterdam aan met Uber

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 12 januari 2016, 19.00 uur

Taxibedrijf Transdev gaat in Amsterdam de strijd aan met Uber. De nieuwe app, Abel geheten, is volgens het bedrijf de helft goedkoper dan Uber omdat gebruikers de ritten kunnen delen met andere passagiers.

Transdev, in Nederland eigenaar van Veolia en Connexxion, maakt tussen de twee en vijf miljoen euro vrij om de dienst op te starten, zo schrijft het Financieele Dagblad vanochtend. Instappen in een Abel-auto kost 2,50 euro, maar daarmee boek je een stoel in de auto. Het kan dus zo zijn dat je nog gezelschap krijgt van andere reizigers.

Daarna wordt één tot twee euro per kilometer berekend, deze is variabel omdat de reiziger kan bepalen of hij de rit wil delen. Een reguliere taxi heeft als starttarief maximaal 2,97 euro en een kilometer prijs van 2,18 euro. Het grootste verschil met de taxi's is dat de Abel-auto's niet aan te houden zijn op straat, ze moeten geboekt worden via de app die vanaf vandaag beschikbaar is. 

Het bedrijf begint met twintig elektrische auto's en vijftig chauffeurs in de stad, zij zijn allemaal in dienst van Transdev. Het bedrijf is actief in 28 landen en daarmee het grootste taxibedrijf ter wereld.

Facebook.com/rideabel