Stad

NL
V

Ongewilde Staffords zijn probleem: 'Worden aangeschaft als accessoire'

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 15 januari 2016, 16.48 uur

Maandag werden er twee honden aan een lantaarnpaal gevonden in Osdorp. Het ging om Staffordshire-bulterriërs en het is niet de eerste keer dat de honden worden 'gedumpt' in Amsterdam.

Het komt vaak voor dat mensen niet goed weten wat ze met de honden aan moeten, als blijkt dat ze lastiger handelbaar dan gehoopt. 'Soms slijten ze hele levens in garageboxen of op balkons. In Zuidoost zie je dat bijvoorbeeld vaak.' Volgens de Dierenbescherming moet er echt een oplossing komen voor het probleem met de Staffords. 'De honden zijn de dupe van menselijk handelen. Mensen weten vaak niet waar ze aan beginnen. Ze worden aangeschaft puur als accessoire of gebruiksvoorwerpen. Nu zitten de asiels vol met deze honden.'
 
Gedumpt
Ze worden dan ook vaak achtergelaten op straat of naar het asiel gebracht door mensen die niet meer voor de dieren kunnen zorgen. De Dierenopvang Amsterdam (DOA) geeft aan dat ze de Staffords 'heel erg veel' binnen krijgen. Van alle zwerfhonden die in 2015 op straat in Amsterdam werden aangetroffen, waren veruit de meeste Staffords. Ook bewust gedumpte honden vallen in de categorie zwerfhonden. In totaal kwamen 23 'zwervers' binnen bij de Dierenopvang Amsterdam. In bijna alle gevallen (21) ging het om Staffords, laten cijfers van de dierenopvang zien. In 2014 speelde het probleem ook al, maar het lijkt niet af te nemen. 
 
 
Honden afstaan
Naast het dumpen van de honden kwamen er ook mensen naar de dierenopvang toe om hun honden af te staan. In totaal werden er 380 honden betaald afgestaan door mensen die niet meer voor de beesten konden zorgen. En de Staffordshire-bulterriër komt wederom het meest in die lijst voor. Er werden er maar liefst 63 betaald afgestaan bij de Dierenopvang. Ter vergelijking: er werden 43 husky's afgestaan, twintig bulldogs en zeventien chihuahuas.
 
 
Complex probleem
Bij de Dierenbescherming afdeling Amsterdam maken ze zich zorgen om het probleem met de Staffords. 'Het is een complex probleem. Ze worden vaak aangeschaft omdat ze een bepaalde uitstraling hebben, ze horen bij een bepaalde lifestyle', zegt een woordvoerster van de Dierenbescherming. Het ras heeft een bepaalde opvoeding nodig. 'Ze hebben een zachte, doch consequente opvoeding nodig, dat begint als pup al. Het is absoluut geen beginnershond. Je moet in staat zijn om iedere dag met die opvoeding bezig te zijn. Maar mensen vergissen zich', meent de woordvoerster.