Start van hoofdcontent

Stad

nl

Nasir Higazi is de Amsterdammer van het Jaar

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 18 januari 2016, 11.51 uur

Nasir Higazi is vanavond gekozen tot Amsterdammer van het Jaar 2015. Higazi kreeg de prijs voor zijn tomeloze inzet bij stichting De Regenboog.

Daar is Hizagi twaalf uur per dag, zeven dagen per week te vinden. In het centrum, op een steenworp afstand van het Centraal Station, komen dagelijks vluchtelingen aan die op doorreis zijn naar Ter Apel.  Hij vangt ze op, geeft ze te eten, maakt een bed voor ze op en voorziet ze zo nodig van een warme jas. Hij spreekt 9 talen, dus fungeert hij ook regelmatig als tolk. 

Daarnaast kookt Higazi voor Amsterdamse daklozen, repareert alles wat stuk is en houdt hij de voorraden op peil. Higazi is niet te stoppen, hij doet het graag. Zelf vluchtte hij 28 jaar geleden uit Iran, zijn land was toen in oorlog met Irak. Hij werd zelf liefdevol opgevangen. Eindelijk kan hij nu iets terugdoen. En dat doet hij met alles wat hij in zich heeft.

Ik ben al miljonair
Met de titel krijgt Higazi ook nog eens een cheque van 1500 euro. Mensen uit zijn omgeving raden hem aan eens iets voor zichzelf te doen maar daar wil hij niet aan. 'Ik ga er eten en kleding voor vluchtelingen van kopen, zelf heb ik al genoeg. Ik voel me al miljonair. Ik wil Amsterdam bedanken, ik wil Nederland bedanken!'

AT5 liep een dagje mee met de mensen van Refugee Welcome. Op het Centraal Station vangen zij dagelijks vluchtelingen op en brengen ze naar het centrum van De Regenboog. En dat is waar Nasir in actie komt:

abc5media_video_1