Start van hoofdcontent

Stad

nl

Vrijspraak verdachten moord Endstra: 'Maar de zaak stinkt'

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 18 januari 2016, 17.57 uur

Ziya G., Ali N. en Özgür C. zijn door de rechtbank vrijgesproken van betrokkenheid bij de liquidatie van Willem Endstra, De rechtbank vindt dat er niet genoeg bewijs is maar ' noemt de geur er omheen niet fris'. Daarmee is er nog altijd niemand voor één van de meest geruchtmakende Amsterdamse liquidaties veroordeeld.

Het drietal zou volgens het OM voorafgaand aan de moord in de Apollolaan de situatie hebben verkend en geobserveerd. Endstra werd op 17 mei 2004 voor de deur van zijn kantoor doodgeschoten. Maar, zegt de rechtbank: 'Er is geen technisch bewijs dat de drie op de plaats delict waren. Er zijn alleen verschillende getuigenissen over de aanwezigheid van de drie verdachten in de buurt van plaats delict. Dat is verdacht maar het is geen sluitend bewijs.'

De rechtbank kon niet hardop zeggen dat de drie niks met de moord te maken hebben. 'De betrokkenheid van de drie verdachten naar aanleiding van deze verklaringen is onvoldoende te bewijzen, al is de geur er omheen niet fris.' De man die volgens het OM daadwerkelijk de trekker zou hebben overgehaald, staat niet terecht. De Rus Namik Abassov overleed in 2012 in zijn cel na een hersenbloeding. De opdracht kwam uit de hoek van Willem Holleeder, zo wordt aangenomen.

Verklaringen Hidir K. van tafel
In de zaak is ook door Hidir K. verklaard, in ruil voor zijn verklaring werd hij in een getuigenbeschermingsprogramma geplaatst. De rechtbank zegt echter sterk te twijfelen aan zijn betrouwbaarheid: 
'De informatie die K. heeft gegeven, is niet betrouwbaar. Er zitten veel tegenstrijdigheden in. K. kent mensen in de buurt van de liquidatie maar zegt niet genoeg.'

De rechtbank heeft daarom besloten dat het onverantwoord is om K.'s verklaringen te gebruiken.