Start van hoofdcontent

Stad

nl

Buurt in opstand tegen nieuwe busbaan Nieuw Sloten

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 21 januari 2016, 22.19 uur

Levensgevaarlijk vinden bewoners van Nieuw Sloten het plan voor een nieuwe snelbus naar Schiphol door hun buurt. Voor deze zogenaamde Westtangent komen er twee busbanen bij, waardoor kinderen op weg naar school een vierbaansweg moeten oversteken.

Volgens de bewoners is dit vragen om ongelukken. En oversteken op de Anderlechtlaan is nu al best uitdagend voor de tientallen kinderen die via deze route elke ochtend naar school gaan. 'Toen ik nog kleiner was vond ik het ook spannend om hier over te steken. Alleen nu niet meer, maar nu ik weet dat hier misschien een busbaan komt vindt ik het wel weer spannend worden', zegt scholier Joanne de Vreeze.


En de ouders van die overstekende kinderen, vinden dat misschien nog wel veel spannender. 'Straks gaat het natuurlijk een gekkenhuis worden als je ook nog op de bussen moet letten. Dat kan helemaal niet. Je kan niet als kind vier verkeersstromen tegelijkertijd in de gaten houden', zegt de vader van Joanne, Martijn de Vreeze. Ook bij bewonersvereniging Buurtgenoten Nieuw-West zijn ze het niet eens met de nieuwe busbaan. 'Opeens moet alles om die bus draaien, dat moet helemaal niet in een woonwijk, het is een woonwijk', zegt Saskia Bender van Buurtgenoten. 'Als hier een busbaan komt, dan laat ik mijn dochter hier niet meer naar school fietsen. Dat wordt echt te gevaarlijk', besluit Joanne's vader.

Waar nu de middenberm is, komen als het aan de centrale stad ligt, twee busbanen waar acht bussen per uur van Sloterdijk naar Schiphol. Kosten van de aanleg: 23 miljoen euro.Tijdswinst per rit: maximaal tien minuten.

'Moet daarvoor de hele weg op de schop? De bomen verdwijnen en het wordt onveiliger. Ik vind het echt een absurd plan', zegt Martijn. Omwonenden hebben negenhonderd handtekeningen verzameld om de plannen tegen te houden. De bestuurscommissie van Nieuw West heeft zich inmiddels achter de bewoners geschaard: 'De middenberm moet straks ook gaan wijken, dat vinden we ook geen goed idee. Je tast daarmee ook de natuur aan. Op deze locatie is dat geen goed idee. We zijn het er mee eens dat er een snelle buslijn komt, maar niet op deze locatie', zegt Munire Manisa, PvdA-bestuurscommissielid.

De wethouder verkeer wil nog niet reageren, het plan is namelijk nog niet definitief en ook de reacties van de bewoners worden nog bekeken.