Start van hoofdcontent

Ajax

nl

ADO legt 22 fans stadionverbod op

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 22 januari 2016, 13.34 uur

ADO Den Haag heeft tot nu toe 22 mensen geïdentificeerd die racistische geluiden hebben gemaakt tijdens de wedstrijd tegen Ajax. De daders hebben direct een stadionverbod gekregen, aldus de club.

ADO noemt de identificatie een eerste resultaat van een onderzoek naar de daders. De Haagse club kwam dankzij speciale apparatuur tot een dadergroep van ongeveer twintig tot dertig mensen, die tijdens de wedstrijd tegen Ajax apengeluiden maakten zodra Riechedly Bazoer aan de bal kwam.

Lees ook: Ajax doet aangifte tegen racistische ADO-fans

De geïdentificeerde supporters mogen per direct geen uit- of thuiswedstrijden van ADO meer bezoeken. Bovendien moeten de daders als het aan de club ligt de eventuele financiële schade van ADO betalen. Verder gaan hun namen naar het Openbaar Ministerie, dat de zaak ook onderzoekt. Dat moet nog bepalen of er strafrechtelijke vervolging mogelijk is.

Ajax maakte vrijdag bekend dat de club aangifte doet van de racistische spreekkoren. 'We vinden dit veel te ver gaan. Het was een grote groep, het was veelvuldig en het ging lang door. Bovendien biedt dit justitie meer mogelijkheden', aldus een woordvoerder. Ook de aanklager betaald voetbal onderzoekt de zaak.