Start van hoofdcontent

Stad

nl

Organisatie Gay Pride krijgt COC-prijs

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 24 januari 2016, 19.50 uur · Foto: taxi1108

De Bob Angelo Penning van het COC gaat dit jaar naar de stichting Amsterdam Gay Pride en naar activist Leo Schenk.

De Gay Pride krijgt de penning voor haar 'unieke bijdrage aan de zichtbaarheid van lesbiennes, homo’s, bi’s en transgenders. Want zonder zichtbaarheid geen acceptatie', aldus het COC. De 'pride' is een jaarlijks evenement in de binnenstad van Amsterdam, met als hoogtepunt de Canal Parade.

Activist Leo Schenk krijgt de Bob Angelo Penning voor zijn 'voorbeeldige inzet voor homomannen en anderen met hiv. Met ongekende energie en een reeks aan initiatieven zet Schenk zich al 25 jaar in tégen stigma en vóór (zelf)acceptatie'. Daarmee heeft hij volgens het COC veel mensen geraakt en levens ten goede veranderd.

COC-voorzitter Tanja Ineke reikte de penningen uit in Paradiso. Zij riep staatssecretaris Klaas Dijkhoff (Asiel) op om in actie te komen en veiligheid te bieden aan LHBT-asielzoekers. 

Lees ook: Deel vluchtelingen op vluchtelingenboot gemaskerd tijdens Gay Pride
Lees ook: Gevluchte homoseksuele vluchtelingen 'bespuugd en bedreigd' in noodopvang

Met de Bob Angelo Penning eert COC Nederland personen of organisaties die zich op bijzondere wijze verdienstelijk maken voor de emancipatie van lesbiennes, homo’s, bi’s en transgenders (LHBT’s). Bob Angelo was de schuilnaam van Niek Engelschman, de oprichter en eerste voorzitter van het COC.