Stad

Kip Jip lijkt experiment te overleven: 'Doet je wel nadenken'

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 24 januari 2016, 21.18 uur

Sinds een week scharrelt er een kip in de Theaterschool Amsterdam aan de Jodenbreestraat. De studenten mogen stemmen of het beest geslacht moet worden of niet.

Het is een opmerkelijk project van student Rick Busscher, die zijn medestudenten wil laten nadenken over voedsel en de herkomst van vlees. 'Je wil accepteren waar het vandaan komt, maar je wil niet accepteren hoe het aan het einde komt. Je wil het niet zien. Dat beeld is te heftig blijkbaar. Dan zien we het in de supermarkt wel weer en kiezen we het grootste stuk vlees', aldus Rick.

Lees ook: Blijft Jip leven, of niet? Studenten beslissen over lot kip

Sloeg de uitslag eerst nog door naar slachten, inmiddels is het tij gekeerd. Van de 1000 stemmers wil 66 procent dat Jip, inmiddels een vertrouwd huisdier voor de studenten, blijft leven. 'Dat het nu even deze kip is, dat hij een naam heeft en dat we hem allemaal leuk vinden, dat doet je wel nadenken over waarom het minder erg is als je de kip niet kent', zegt een studente. 

Aanstaande vrijdag om 16.00 uur valt de beslissing. Als het ja is, zal Rick de kip op school eigenhandig slachten. Hij heeft geleerd hoe dat moet. Wie wil kan er bij zijn.