Start van hoofdcontent

Stad

nl

Makelaarsvereniging Amsterdam start pilot met 'veiling' van koophuizen

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 8 maart 2016, 13.31 uur

Kopers kunnen vanaf maart online zien wat er op een huis geboden en dan beslissen of ze hoger willen bieden. Een soort veiling dus, vertelt voorzitter van de MvA Sven Heinen in het AT5-programma Gespreksstof.

Amsterdam kent een overspannen woningmarkt. In 2015 werd binnen de ring de helft van alle woningen verkocht boven de vraagprijs. Buiten de ring was dat een kwart. Er wordt regelmatig overboden met tienduizenden euro's. Mensen grijpen vaak naast een woning en besluiten na een aantal missers tot een drastisch bod, zegt Heinen.Volgens hem wordt er daardoor soms onnodig veel betaald voor een woning.

Openbaar
Met een 'veiling' kun je openbaar zien wat er geboden is en hoeft het bod dus niet 'blind' gedaan te worden. Het werkt ongeveer hetzelfde als het online bieden op vakanties of weekendjes weg, een fenomeen dat al jaren mogelijk is. Hoe het systeem er precies uit komt te zien is nog niet helemaal bekend. Zo weet Heinen nog niet exact hoeveel makelaars meedoen en of er een 'harde deadline' komt voor de biedingen, of dat kopers als er een bod gedaan wordt weer extra bedenktijd krijgen van bijvoorbeeld vijf minuten. Het is wel de bedoeling dat het veilen stadsbreed wordt ingevoerd. Heinen zegt dat niet alle makelaars het ermee eens zijn, maar dat de MvA de proef toch doorzet. In Groningen, waar het eveneens hard gaat met de prijzen, komt ook een systeem van 'veilen.'

Prijsopdrijvend
Woningmarktanalist Maartje Martens, ook aan tafel in Gespreksstof, vindt de pilot erg risicovol. Ze verwacht dat de veilingen prijsopdrijvend zullen werken. Martens denkt ook dat Amsterdam in een 'bubbel' zit, dus dat er op dit moment onrealistisch hoge prijzen voor woningen worden betaald. Volgens haar is er een grote kans dat de markt dramatisch zal inzakken. In oktober bleek al dat Amsterdam op nummer zes staat van de wereldsteden waar een bubbel zou kunnen ontstaan, voor steden als Parijs en New York.

Het programma Gespreksstof zoomt in op grote thema's in de stad. De aflevering over de oververhitte huizenmarkt wordt vanavond uitgezonden op AT5 om 18.15 en 22.15 uur. 

Peter de Neef