Start van hoofdcontent

Stad

nl

'Agenten zwaarder bewapenen is pure noodzaak'

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 26 januari 2016, 19.20 uur

De Nederlandse Politiebond betwijfelt of het inzetten van zwaarbewapende agenten nuttig is. Voor het eerst in de Nederlandse geschiedenis mogen agenten met mitrailleurs patrouilleren op openbare plekken. Dit als reactie op de terreurdreiging. Vanochtend waren de agenten voor het eerst in te zien bij de EU-bijeenkomst in het Scheepvaartmuseum.

In steden zoals Brussel en Parijs maken zwaarbewapende agenten al langer deel uit van het straatbeeld, maar hier bij het Scheepvaartmuseum moeten we er nog even aan wennen. 'Zolang ze zich daarmee kunnen beveiligen vind ik het een goed idee, maar het is wel een beetje een eng gevoel', aldus een voorbijganger.

In de strijd tegen terreur worden 150 agenten getraind om zwaarbewapend te patrouilleren in winkelcentra, stations en op andere openbare plekken. Ze krijgen naast hun gewone dienstwapen een MP5-machinepistool. 'De meerwaarde is vooral de nauwkeurigheid. De pistool heeft een korte loop moet je een verdomd goede schutter zijn. Een pistool is voor 20 meter hoogte. Met een MP5 kan je op 100 meter nog goed raken', legt wapenexpert Jas van Driel uit.

Van Driel denkt dat er niet zoveel keus is in tijden van terreurdreiging. 'Er zijn dermate veel bedreigingen, ook direct gericht aan Nederland, dat diegenen die objecten moeten bewaken een zwaarder wapen nodig hebben. Daar kom je niet onderuit.'

De Nederlandse Politiebond betwijfelt of de zware bewapening zin heeft. 'Als terroristen van plan zijn iets te doen dan doen ze het toch wel. Of agenten nou zwaarbewapend zijn of niet', aldus Harry van Rijn van de bond in Amsterdam. Hij vreest dat Amsterdammers zich juist onveiliger gaan voelen door agenten met mitrailleurs op straat.