Start van hoofdcontent

Stad

nl

Winnende plannen voor nieuwe Amsterdamse scholen gepresenteerd

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 27 januari 2016, 18.46 uur

De Alan Turingschool, Klein Amsterdam, KIEM en Laterna Magica. Dat zijn de winnende plannen die daadwerkelijk een nieuwe school in Amsterdam moet opleveren. Ze werden gekozen uit ruim 120 ideeën tijden een soort talentenjacht voor het onderwijs. De winnaars werden vanmiddag bekendgemaakt.

De jury keek onder andere naar de kwaliteit, originaliteit en de toegevoegde waarde op de al bestaande scholen. Alle winnaars hebben zo hun eigen idee over hoe het onderwijs moet worden vormgegeven.

Zo wil de Alan Turingschool dat kinderen tot ze volwassen zijn op dezelfde school blijven. 'Het grootste verschil tussen de scholen die er op dit moment zijn en ons idee, is dat we een doorgaande lijn creëren van nul tot en met achttien. We willen vanaf hun geboorte tot dat ze volwassen zijn, op school kunnen blijven. Zo kunnen we één doorgaande lijn creëren', aldus Martin Bootsma.

'Het grootste verschil is dat er geen jaargroepen, geen klassen en geen methodes zijn. Kinderen hebben hun eigen ononderbroken ontwikkelingslijn met hun eigen portfolio', legt Annette van Valkengoed van Laterna Magica uit.

'Ik denk dat wij ons onderscheiden doordat wij een totaal ander concept hebben, gericht op het ontwikkelingstempo van vooral jongens. Leerlingen gaan heel actief bezig zijn met de stof. Het stilzitten, het luisteren en het aantekeningen maken gaat een stuk minder. Iedere ochtend gaan we sporten en de eerste twee jaar is er geen huiswerk', vertelt Kimo Steenaarts van KIEM.

Klein Amsterdam wil dat de scholen vooral gaan samenwerken met andere instellingen. 'We hebben werkplekken voor ouder en voor ZZP'ers. Wij maken onderwijs met partners uit de stad. Het muziekgebouw aan het IJ of het Nederlands Philharmonisch Orkest of een moderne kunstinstelling zoals Nieuw Dakota. Dat zijn allemaal partijen die bij ons over de vloer komen en waarmee leerkrachten, ouders en leerlingen aan de slag gaan om onderwijs te maken', aldus Judith Fischer.

De winnende plannen worden door de gemeente Amsterdam ondersteund om de scholen daadwerkelijk te laten komen. In 2017 zullen, als alles goed gaat, de scholen opengaan.